Stedenbouwkundige Ton Schaap wint 43e BNA Kubus

Nieuws 08-09-2021 om 8:55 - Architectenbureaus


Stedenbouwkundige Ton Schaap wint 43e BNA Kubus


De 43ste BNA Kubus 2021 gaat naar stedenbouwkundige Ton Schaap (1952). De jury roemt Schaap voor zijn dertig jaar leiderschap in de gebiedsontwikkeling, met name in Amsterdam. De uitreiking vindt plaats tijdens de BNA Architectendag op 4 november.

Schaap heeft volgens de jury als opdrachtgever vanuit de stedenbouw bijgedragen aan aansprekende en samenhangende gebiedsontwikkelingen. Daarmee heeft hij de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige architectuur mogelijk gemaakt. Volgens de jury vormt dit ‘oeuvre’ een goed uitgangspunt voor een discussie over hoe nieuw elan te geven aan hedendaags opdrachtgeverschap.

Leiderschap en visie bekroond

De jury was er vanaf het begin van haar beraadslagingen van overtuigd dat de ontvanger van de BNA Kubus moest worden gezocht in de sfeer van gebiedsontwikkeling, als bekroning van het leiderschap dat hij of zij heeft getoond in stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid.

Over Ton Schaap

Ton Schaap is opgeleid als stedenbouwkundige aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Na zijn afstuderen in 1982 trad hij in dienst bij de Dienst Ruimtelijke Ordening in diezelfde stad. De voorbije drie decennia heeft Schaap volgens de jury leiderschap getoond in zijn rol als superviserend stedenbouwkundige van belangrijke stedelijke ontwikkelingen. De publieke ruimte was en is voor hem een groot goed, dat wat hem betreft niet mag ondersneeuwen ten gunste van marktbelangen.

“De jury wil met deze keuze ook een gemis agenderen: het ontbreekt in vele stedelijke ontwikkelingen aan een Ton Schaap, een supervisor met de daadkracht, het verbindend vermogen en het leiderschap die hij de afgelopen decennia heeft getoond”, zegt juryvoorzitter Edward Schuurmans.

Jury 43e BNA Kubus

Edward Schuurmans, voorzitter (KCAP, bestuur BNA), Heleen Aarts (CEO Amvest), Francine Houben (Mecanoo, ontvanger 42e Kubus in 2018), Marc Koehler (Marc Koehler Architects), Ed Nijpels (Uitvoeringsoverleg Klimaatakkoord) en Harm Tilman, secretaris (publicist).

Over de BNA Kubus

De BNA Kubus is in het verleden uitgereikt aan onder meer: Neutelings Riedijk, Herman Hertzberger, Wim Quist, Jo Coenen, Benthem Crouwel, Koen van Velsen, Hannie & Aldo van Eyck, OMA, Cepezed en in 2016 aan UNStudio (Caroline Bos en Ben van Berkel). Kijk hier voor een overzicht van alle ontvangers van de BNA Kubus

Bron: BNA


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.