Straatlengtes vooruit zien

Opinie 14-09-2016 om 14:50 - Onderwijs en opleidingen - Standaardisatie en normering


Straatlengtes vooruit zien


Toen BIM 20 jaar geleden vooral in theorie bestond was al bekend hoe je mooie afdrukken van op de computer getekende gebouwen kon renderen. Voor ontwerpers en verkopers van gebouwen was dat een sprong voorwaartsÃ

Als je als firma gebruik maakte van deze nieuwe presentatie methodes, dan was je de concurrentie ver vooruit. Vandaag sprak ik een firma die in hun back office in Moldavië drie whizzkids aan het werk hebben die ons letterlijk en figuurlijk gaan helpen om in de ontwikkeling van BIM straatlengtes vooruit te zien.

Stel je voor, jij zit in jouw eigen huis achter de computer, waar je net je spaarrekening hebt gecontroleerd. Daar staat best wat geld op en de rente is weer lager geworden. Vervolgens schakel jij over naar een webbrowser die standaard in Google opent. Het nieuws van de dag wordt zichtbaar in het venster: “Straatlengtes vooruit zien in Google Maps”, is de headline van vandaag. Daaronder kun jij op een filmpje klikken, waarbij zich een nieuw venster opent. In dat venster komt je terecht in Google Maps, in de straat waar je woont in Streetview. De straat richt zich van een plattegrond langzaam op naar een driedimensionale straat, zoals je die iedere dag meemaakt als je ’s avonds thuis komt. Je ziet jezelf het beeld inlopen vanuit het beeldscherm de straat in. Kijk, daar komt zelfs iemand uit de verte van de straat op je aflopen. “Goedenavond”, zegt de man uit de verte, “Mag ik u een vraag stellen?” Je bent te verbaasd om de gebruikelijke irritatie te voelen, die je ervaart als iemand op je af komt die iets wil verkopen. Je denkt nog wel: “Wat, nu ook al op internet?”

Je mompelt in jezelf, omdat je toch wel een beetje nieuwsgierig bent: “Ja hoor, vraagt u maar!”

De man: “Wilt u weten hoe veel uw spaargeld opbrengt als u het investeert in een grondige renovatie van uw woning in deze straat? Ik kan misschien een aantal varianten voor u uitrekenen!”

Je mompelt: “Eigenlijk wel, laat u maar zien alstublieft!”

“Nou, dat kunt u zelf”, zegt de man. “Door op uw eigen huis te klikken, op het vensterraam of op de uitlaatrooster van uw ventilatiesysteem. Er verschijnen dan opties die u kunt volgen. U leest welke investering u kunt doen om duurzame energie op te wekken of om uw woning te isoleren. U leest welke terugverdientijd daarbij hoort en hoeveel u meer verdient dan uw geld op de spaarrekening opbrengt.”

En dat is wat binnenkort, al heel spoedig, online kan komen: Een virtuele online tool die vanuit Google Maps in Streetview is gekoppeld aan de NEN-berekening voor energieverbruik van 4.800 bestaande woningen. Je gaat in gesprek met een avatar energie-expert. Je kunt op de achtergrond klikken op de gevel en zo een berekening in gang zetten waarbij duidelijk wordt voor welke investering jouw woning naar Nul-Op-de-Meter kan worden gerenoveerd. Een vergelijking met woningen in de buurt is standaard en deze wordt afgezet tegen een gevalideerde berekening op basis van vergelijkbare woningen die in de database de werkelijke aardgasverbruiker en elektriciteitsverbruik hebben opgeslagen. Je kunt dus in één klik zien welke terugverdientijden bij welke opties mogelijk zijn.

Je kunt letterlijk en figuurlijk straatlengtes vooruitzien, in je eigen straat, omdat een online tool geprogrammeerd is door drie whizzkids uit Moldavië door een Nederlandse ondernemer met visie. Vandaag sprak ik deze firma, morgen weer een andere firma, die ook mooie software maakt om beveiligingsprocedures 3D virtueel te kunnen trainen, compleet met bloedspetters als het even misgaat. Heeft die gaming industrie toch nog wat opgeleverd, behalve verslaving van purerende jongens. Uit dit voorbeeld heb ik geleerd dat ik voor overzicht en inzicht in de ontwikkeling van BIM niet voldoende heb aan alleen de mogelijkheden van één straatlengte. Ik moet een hele snelweg vooruit kunnen kijken om de toekomst van BIM te kunnen blijven snappen. Daarom heb ik ook alvast een bezoek aan ASML in Veldhoven gepland. Eens kijken wat er in de volgende straat gebeurt.


Christoph Maria Ravesloot

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Ringwade 71, 3439 LM Rotterdam, Nederland

Over Christoph Maria Ravesloot:
Christoph Maria Ravesloot werkt sinds 1984 als zelfstandig architect en projectmanager voor diverse opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij trainingen, workshops en colleges op het gebied van BIM, procesinnovatie, duurzame innovatie, sociale innovatie en onderzoeksmethodologie. Veel organisaties huren hem in als dagvoorzitter van conferenties waarbij interactief en bottom up gewerkt wordt aan innovatieve producten en processen. Naast zijn ondernemerschap is hij lector op Hogeschool Rotterdam RDM-campus. Hij leidt het lectoraat Innovatie Bouwproces en Duurzaamheid. Het lectoraat richt zich op duurzaam onderhoud, beheer en renovatie van bestaande gebouwde omgeving en van de facilitaire processen in en rond deze gebouwen. Het lectoraat onderzoekt de mogelijkheden om de verduurzaming van bestaande gebouwen te versnellen met BIM en PIM. Actuele thema's daarbij zijn procesinnovatie, project management innovatie, duurzaam aanbesteden en geïntegreerde contracten en verdienmodellen, life cycle costing en Project Start Up's (PSU).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.