Studententeam TU Eindhoven onthult nieuw stadsontwerp

Nieuws 05-02-2021 om 10:50 - Aannemers en bouwbedrijven - Ontwikkelende aannemers


Studententeam TU Eindhoven onthult nieuw stadsontwerp


Een e-team van de TU Eindhoven dingt met hun zelfvoorzienende huis mee naar de hoofdprijs op de Solar Decathlon Europe. Het nieuwe stadsontwerp van team VIRTUe is bedoeld om duurzaam gedrag te stimuleren.

Een duurzaam leven hoeft volgens het team niet ingewikkeld, ongemakkelijk of duur te zijn. Ze bouwen een huis om dat idee te demonstreren en om mee te dingen naar de hoofdprijs op de Solar Decathlon Europe in Wuppertal. In oktober is het huis af en prijkt het eerst op de campus van de TU/e, waarna het in juni 2022 op transport gaat naar Wuppertal. Afgelopen vrijdag presenteerde het team haar definitieve ontwerp.

Sociale innovatie

“Het cruciale element van de stad zijn de mensen die er wonen. Ook al zijn alle elementen voor een duurzame stad aanwezig, als de mensen die er wonen niet duurzaam leven, wordt het een lastig verhaal”, vertelt Willem Arts, woordvoerder van studententeam VIRTUe. De groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ging daarom van start met de vraag: kan onze leefomgeving ons gedrag verduurzamen, zowel binnen- als buitenshuis? Arts: “Niet alleen technische maar juist ook sociale innovatie is daarbij essentieel.”

Richting duurzaamheid

“Als mensen het gezamenlijk de norm kunnen maken om minder energie, water en middelen te consumeren, dan pas kunnen we écht verschil maken, en dit begint al bij de gedachtegang van de ontwerpers van gebouwen, huizen en straten”, legt Arts uit. Hij vervolgt: “Veel mensen denken dat duurzaam leven ingewikkeld, duur en niet de moeite waard is. Ripple, zoals ons nieuwe concept heet, is voorzien van technologieën en technieken die het voor mensen makkelijker maken om een stap richting duurzaamheid te zetten.”

BronTU/e


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.