Symposium Architectenweb: werken en wonen in de maakstad

Event 30-08-2022 om 11:19 - Architectenbureaus


Symposium Architectenweb: werken en wonen in de maakstad


Architectenweb organiseert op maandagmiddag 26 september van 13.00 tot 18.00 uur een gratis symposium rond de maakstad, in samenwerking met de supervisoren van Schieoevers Noord in Delft (Albert Herder, Hilde Blank en Floris van der Zee) en Pakhuis de Zwijger.

Hoe kunnen we maakbedrijven de verdichtende stad intrekken en er behouden? Hoe kunnen we werken en wonen op buurtniveau en blokniveau nu werkelijk op inspirerende wijze combineren? De middag wordt gemodereerd door JaapJan Berg (Bergplaats). Samen met stedenbouwer Hilde Blank (BVR) vat hij ieder panelgesprek samen.

Een aantal vragen die deze middag aan de orde zullen komen:

  • Op welke schaal wordt nu naar menging gezocht? Op het niveau van het bouwblok, het gebouw of alleen in de plinten? Of moet wonen en werken worden gezoneerd in de wijk?
  • Welke strategieën worden nu al toegepast om goedkope bedrijfsruimten op lange termijn aan te kunnen bieden? Aan wat voor beheerssystemen kunnen we dan denken?
  • Hoe wordt omgegaan met geluidsoverlast van bedrijven naar woningen. Hoe wordt voorkomen dat bedrijven of bewoners uit de plannen worden geduwd?
  • Hoe is de openbare ruimte in en rond de maakstad georganiseerd?
  • Welke kansen liggen er nog meer? Welke voorzieningen kunnen de combinatie van wonen en werken aanvullen?

Programma

13:00u-13:30u – Inloop

13:30u-13:50u – Introductie

Welkom door hoofdredacteur Michiel van Raaij (Architectenweb) en programmadirecteur Fidan Bulut (Schieoevers Delft), en schets van de opgave door architect Albert Herder (Studioninedots).

13:50u-14:25u – Drie pitches en panelgesprek met twee ondernemers en een onderwijzer

Ondernemer Gideon Hein (Deep, Hamerkwartier Amsterdam), ondernemer Nils Eekhout (Octatube, Schieoevers Delft) en onderwijsdeskundige Ank Wijnands (Techcampus Hamerkwartier Amsterdam).

14:25u-15:00u – Drie pitches en panelgesprek met drie ontwikkelaars

Ontwikkelaar Olga Wagenaar (Amvest), ontwikkelaar Esther Agricola (BPD) en ontwikkelaar Martijn Bakker (Lingotto).

15:00-15:30u – Pauze

15:30u-16:10u – Lezing over de maakstad

Architect, stadsbouwmeester en supervisor Kristiaan Borret gaat in op zijn ervaringen met het realiseren van de maakstad in Antwerpen, Brussel en Amsterdam.

16:10u-16:40u – Drie pitches en panelgesprek met een architect, een stedenbouwer en een planoloog

Architect Robert Winkel (Mei Architects & Planners – Kabeldistrict in Delft), stedenbouwer Bernardina Borra (The Spontanious City International) en planoloog Walter de Vries (gemeente Rotterdam – M4H).

16:40u-17:00u – Formulering van 10 instrumenten voor de maakstad

Hoofdredacteur Michiel van Raaij (Architectenweb) en stedenbouwer Floris van der Zee (BURA) formuleren samen met de sprekers en de zaal de 10 enablers voor de maakstad. Hoe kunnen we maakpartijen op de lange termijn de verdichtende stad in trekken en daarvoor behouden.

17:00u-18:00u – Netwerkborrel

Aanmelden voor dit symposium kan via de website van Pakhuis de Zwijger.

Bron: Architectenweb


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.