SZW: Relatief veel bedrijfsongevallen in bouwsector

Nieuws 29-07-2021 om 10:14 - Overheid


SZW: Relatief veel bedrijfsongevallen in bouwsector


Er vinden relatief veel bedrijfsongevallen plaats in de bouwsector. De Inspectie SZW pleit dan ook voor meer preventie. Onderzoek wijst namelijk uit dat ze vaak hadden kunnen worden voorkomen, zo meldt Infrasite.

Vorig jaar waren er in Nederland 3.655 bedrijfsongelukken bekend bij de inspectiedienst. Daarbij vielen 54 doden. In 2019 werden er zo’n 800 meer ongevallen gemeld. In dit verband ligt het aantal doden al wel jaren tussen de vijftig en zeventig. De Inspectie SZW denkt dat de coronacrisis waarschijnlijk de daling van het aantal ongelukken veroorzaakt. Er werd immers veel meer thuisgewerkt en waar nog wel op locatie werd gewerkt, was de economische activiteit kleiner dan in voorgaande jaren.

Verplicht kijken naar risico’s

Maar de afname van het aantal bedrijfsongevallen in 2020 is voor de inspectiedienst geen reden om de vlag uit te hangen, zo schrijft Infrasite. Sterker nog: met de juiste maatregelen waren veel van de ongelukken die plaatsvonden te voorkomen geweest. Dat begint in alle sectoren met de Risico Inventarisatie & Evaluatie die voor alle werkgevers verplicht is. Als bedrijven geen maatregelen ´aan de bron´ kunnen nemen, moeten ze met zo’n RI&E de kans dat het misgaat minimaliseren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het gebruik van veiligheidsmiddelen en het verantwoord inrichten van werkplekken.

Fouten op basale punten

De analyse van de Inspectie SWZ laat zien dat het op dit soort basale punten juist vaak fout gaat. Denk bijvoorbeeld aan een machine die niet over een goede fysieke afscherming beschikt. Als het misgaat met machines – en dat gebeurt verhoudingsgewijs vaak – kunnen mensen met de bewegende delen in aanraking komen, met soms zeer ernstige gevolgen. Vallen van hoogte komen ook relatief vaak voor. Met de juiste maatregelen had dat meestal kunnen worden voorkomen.

Meer veiligheid in bouw door corona

Hoewel de bouw met onder meer de afvalverwerking en de industrie hoort tot de sectoren met een hoog risico op arbeidsongevallen, nam het aantal ongevallen vorig jaar dus wel af. Ten opzichte van 2019 ging het om een daling van 16 procent. Dat bevestigt het beeld dat onlangs naar voren kwam in een onderzoek van ABN AMRO. Daaruit bleek dat het gevoel van veiligheid in de bouw afgelopen jaar was toegenomen. Dat was ook hier een gevolg van de coronacrisis. Door de strengere regels op bouwplaatsen – minder mensen op meer afstand – nam het gevoel van veiligheid onder werknemers in de sector toe.

De volledige analyse van bedrijfsongevallen door de Inspectie SZW kan hier worden gelezen.

Bron: Infrasite


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.