TNO opent Delft Bouwinnovatie Lab

Nieuws 14-10-2021 om 11:41 - Innovatie en duurzaamheid


TNO opent Delft Bouwinnovatie Lab


TNO werkt aan verdere innovatie met het Delft Bouwinnovatie Lab op de TU Delft Campus. Het nieuwe lab werd op 6 oktober geopend door burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt, Paul de Krom (CEO TNO), Doekle Terpstra (voorzitter Techniek Nederland) en Tim van der Hagen (voorzitter college van bestuur en rector magnificus TU Delft).

Het lab biedt onderdak aan geavanceerde onderzoeksfaciliteiten om innovaties te ontwikkelen en onderzoek te doen op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies. Het huisvest onder meer het Heat Pump Application Centre. Dit is een unieke faciliteit met klimaatkamers – de eerste in zijn soort in Europa. Hier worden warmtepompen en ventilatiesystemen met warmterugwinning getest onder nagebootste praktijkomstandigheden, via het zogenaamde ‘hardware-in-the-loop-principe’. Daarbij kunnen ook isolatie, ventilatie en het gedrag van bewoners worden gesimuleerd.

Een van de vragen die centraal staat in het lab is hoe we ervoor zorgen dat warmtepompen en andere klimaatsystemen voor woningen en kantoorpanden altijd optimaal presteren, ook tijdens extreme weersomstandigheden.

Samenwerking

“Circulair bouwen, energietransitie en klimaatadaptie: we weten al veel, maar het Bouwinnovatie Lab gaat deze kennis toepasbaar maken voor overheden en bedrijven. Een belangrijke schakel in de versnelling van de grote transities van deze tijd”, zegt Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft.

CEO Paul de Krom van TNO ziet ook kansen: “Met ons nieuwe Bouwinnovatie Lab op de campus van de TU Delft geven we een extra impuls aan de innovatie ten behoeve van de Ontwerp-, Bouw- en Technieksector in samenwerking met de TU Delft, het bedrijfsleven en andere kennisinstellingen.”

Baanbrekend onderzoek en innovatie

Ook de TU Delft is blij met het nieuwe lab. “Wij zijn als universiteit ontzettend blij met de opening van het Bouwinnovatie Lab op de TU Delft Campus en de unieke faciliteiten die baanbrekend onderzoek en innovatie mogelijk maken”, aldus Tim van der Hagen, voorzitter college van bestuur en rector magnificus. “Als TU Delft geloven we in de kracht van samenwerking. Deze locatie biedt de verschillende partijen een uitstekende plek om samen vorm te geven aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke thema’s die iedereen in de samenleving raken.”

“Voor de sector is innovatie in de keten van groot belang. Dan hebben we het ook over procesinnovatie. Digitalisering en datagedreven oplossingen spelen hierbij een grote rol. Om het onderhoud van gebouwen en infrastructuur beter voorspelbaar te maken (predictive maintenance) is een verdere ontwikkeling nodig op gebied van data en digitalisering”, besluit voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland.

Bron: TNO


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.