TU Delft stimuleert ontwikkeling slimme gebouwen

Nieuws 19-02-2021 om 12:28 - Alle rubrieken


TU Delft stimuleert ontwikkeling slimme gebouwen


De TU Delft leidt een consortium bedrijven en organisaties die slimme gebouwen gaan ontwikkelen, meldt de universiteit. Het doel van project Brains 4 Buildings is slimme methodes en algorithmes bedenken die bijdragen aan de operationele intelligentie van gebouwen. Deze zijn dan niet alleen energie-efficiënter maar ook comfortabeler, aldus de projectgroep. Het ministerie van EZK draag 6,9 miljoen euro bij.

Zelfs in de meest moderne gebouwen gaat 10 tot 30 procent van de energie verloren, door haperende installaties of onjuist gebruik van de systemen. Daarbij is het binnenklimaat vaak ondermaats en zijn de operationele kosten hoog. Door gebouwen een ‘brein’ te geven, kan data van slimme meters, klimaatbeheersingssystemen en het ‘Internet of Things’ gebruikt worden om betere beslissingen te maken. Zo kan de energie-efficiëntie worden geoptimaliseerd, het comfort verhoogd, onderhoudskosten bespaard.

Ook kan het systeem flexibeler omgaan met het gedrag van de gebruikers en vraag en aanbod van duurzame energie, denkt professor en wetenschappelijk coördinator Laure Itard. “De energiesystemen van gebouwen worden zo complex, dat de traditionele methodes niet meer volstaan. We hebben een betere aanpak nodig, waarbij we gebruik gaan maken van machine learning en kunstmatige intelligentie. De technieken zijn veelbelovend, maar zijn momenteel nog onderontwikkeld en worden nog weinig toegepast. De huidige modellen en algoritmes zijn nog niet snel en efficiënt genoeg om gebouwen daadwerkelijk slimmer te maken, en het toepassen gaat moeizaam.”

BronTU Delft


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.