Van vertaalapp tot communicatieplatform

Opinie 17-02-2020 om 9:05 - Alle rubrieken


Van vertaalapp tot communicatieplatform


Met de komst van de smartphone en apps is er voor gebruikers veel veranderd. Er zijn veel extra mogelijkheden die het leven (soms en steeds vaker) makkelijker maken. Denk aan plaatsbepaling en navigatie (Google), weerberichten (Buienradar) of vertaalapps (Papago) waardoor communicatie met anderen mogelijk wordt.

Die vertaalapp is een geweldig hulpmiddel. Het bracht mijn gedachten ook op de inzet van een softwareplatform om data die door diverse disciplines wordt aangeleverd, te kunnen ontsluiten in een BIM-proces. Dit moet op een gestandaardiseerde manier gebeuren wat ervoor zorgt dat de data die er aan de ene zijde ingaat er aan de andere zijde leesbaar uitkomt.

Maar die data moet in die andere taal natuurlijk ook nog eens hetzelfde betekenen. Dat is een hele opgave. Want niet zelden komt het namelijk voor dat data erin gaat maar niet (in zijn geheel) uitkomt. Of dat de data bepaalde intelligentie heeft verloren. Iedereen die gaat BIM-men weet waarover ik het heb. Zeker als je met verschillende software werkt.

Standaardisering

Het goede nieuws is dat deze ontwikkelingen snel gaan. En er gaat steeds meer goed. De mogelijkheden worden steeds eenvoudiger en sluiten steeds beter aan bij de behoeftes van gebruikers. Standaardisering lijkt het enige (juiste) antwoord!

Het is prettig om te werken volgens één standaard. Maar welke standaard is nodig en wat is de output die moet worden gegenereerd. Dat zijn belangrijke vragen. Zeker als deze output als input voor een nieuw proces moet worden gebruikt, is het belangrijk dat die output ook de gevraagde informatie bevat. Hierover moeten van tevoren afspraken met elkaar worden gemaakt.

De technische BIM-wereld kent al veel ‘standaardafspraken’ (zoals de ILS) die ook al zijn genormaliseerd (NEN, ISO, DIN) op product- of werkwijzeniveau. De output van software van een architect wordt gebruikt als input voor een constructeur en/of installateur. Maar het is ook input voor een aannemer en dan is het goed dat dit volgens dezelfde standaard gebeurt.

Communicatie(platform)

Diverse communicatieplatformen (Trimble Connect, Autodesk 360, BIMlink, thinkproject etc.) kunnen data inslikken van diverse softwareprogramma’s en deze met elkaar verbinden middels API’s en op verzoek weer uitspugen. Eventueel aangevuld met extra intelligentie en die dan weer kan worden gekoppeld aan ruimtes, onderdelen of objecten in een 3D-BIM. Leveranciers hebben de afgelopen jaren op dit vlak al zeer grote stappen gemaakt om ervoor te zorgen dat het werk van de BIM’ers is vereenvoudigt en dubbel werk wordt voorkomen.

Open Source als norm

De inzet van software om ons werk te doen, is noodzakelijk gezien de huidige processen en technisch steeds hoogstaander projecten die architecten ontwerpen. Maar die software moet ook beantwoorden aan het steeds snellere productietempo en hogere kwaliteitsniveau waarop projecten moeten worden opgeleverd. De afspraken over de (Open Source) output van applicaties die met elkaar moeten samenwerken, moeten daarom worden vastgelegd. Denk aan bijvoorbeeld IFC en BCF die onder andere als output gelden voor modelleringssoftware (zoals Revit, ArchiCAD, Arkey etc.) Indien het softwarepakket een gevraagd output-format niet ondersteunt, dan hapert het proces en zullen de afgesproken normen niet worden behaald. En dan moet het ouderwetse inkloppen van dezelfde gegevens toch nog opnieuw (handmatig) gebeuren. Dubbel werk dus, en dat zorgt voor tijdsverlies en faalkosten … En dat is nou juist wat we net niet meer willen.


Ed den Boer

Type:
BIM-professional (Columnist)

Adres:
Bezuidenhoutseweg 105, 2594 AC Den Haag, Nederland

Telefoon:
070 219 08 00

Over Ed den Boer:
Ed den Boer heeft in 2010 Het Nationaal BIM Platform opgezet als informatieportal met en voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Bouw Informatie Management (BIM) in de bouwwereld of die al werken met BIM als methodiek. Doel van de website is kennis delen. In de afgelopen jaren is het platform gegroeid van een nieuwssite tot een interactief podium met naast nieuws ook opinies, verslagen, onderzoek, cases, video’s een evenementenkalender en het Bedrijvenregister. Buiten de site organiseert het platform ook kennisevenementen onder de naam BIMpraat. Sinds 2021 is Ed meer op de achtergrond en geeft hij leiding aan het salesteam van BIMlink.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.