Verslag BIM Showcase in HagaZiekenhuis met BIMlink, BIMcollab, BEECOT en BIM4All

Nieuws 22-11-2022 om 10:14 - BIM-cloudplatforms


Verslag BIM Showcase in HagaZiekenhuis met BIMlink, BIMcollab, BEECOT en BIM4All


Het HagaZiekenhuis in Den Haag was 11 november het toneel van het BIM Showcase event van BIMlink, BIMcollab, BEECOT en BIM4All. De vier aanbieders van BIM-diensten organiseerden samen een live demo van BIM en Facilitair Management. Ruim 200 geïnteresseerden uit diverse disciplines van de bouwsector keken hun ogen uit, schrijft BIMlink in een verslag op de eigen site.

Deze sessie stond onder leiding van BIM-captain Rob Roef die de live demo op het podium aan elkaar sprak. In de demo werd haarscherp duidelijk hoe BIM en Augmented Reality (AR) meer efficiency opleveren voor Facilitair Management. De bezoekers kregen live een BIM-case gepresenteerd en konden uitgebreid hun vragen stellen aan de betrokken partijen op het podium. HagaZiekenhuis schetste als opdrachtgever eerst hoe het FM-proces bij hen is ingericht. Daarna lieten de verschillende partijen op het podium zien wat hun plek is in dit proces.

Het proces

BIM4All is leverancier van de modellen en liet het 3D-installatiemodel zien. Vervolgens kwam de applicatie BIMCollab voor issuemanagement die issues tussen de modellen detecteerde en vervolgens registreerde. Als vastgoeddossier kwam BIMlink aan het woord bij monde van directeur Roy van der Velden die liet zien hoe informatie van BIM4All en BIMcollab eenvoudig wordt teruggevonden in BIMlink. Ook liet hij zien hoe de informatie met behulp van API’s wordt ontsloten naar andere applicaties.

Als laatste kreeg BEECOT het woord die hun AR-applicatie demonstreerde. Die app streamde informatie live vanuit BIMlink in AR en valideerde daarmee het getoonde model in de werkelijkheid. Gekoppelde documenten in BIMlink, zoals leveranciers- en onderhoudsvoorschriften, konden tot op objectniveau direct worden bekeken op de werkvloer door de API-koppeling tussen BEECOT en BIMlink.

Validatie op locatie

Ook toonde BEECOT dat issue-management in een liveomgeving kan worden toegepast door het gestreamde model live te controleren en issues (fouten) te constateren. Beecot maakte live een BCF-issue, inclusief foto en tekst en stuurde deze naar BIMcollab en BIM4All.

Contentpartner BIM4All herstelde vervolgens het issue in het model en meldde deze af in BIMcollab. Dit model werd vervolgens ingeladen in BIMlink waarna BEECOT toonde dat het issue was opgelost en dat de informatie in het systeem weer overeenkwam met de werkelijkheid. Daarmee was het proces van informatie valideren aangetoond en was de cirkel rond.

Waarde voor Facility Management

Het inzicht in dit proces tijdens de live demo was een eyeopener voor veel bezoekers. Door de demo was voor velen duidelijk dat de manier van werken bij het valideren van getoonde informatie en het geautomatiseerd verwerken van issues bij veel organisaties nog eenvoudiger en efficiënter kan. De inzet van AR voor allerhande praktische toepassingen hadden velen nog nooit gezien en dit gaf hen een wow-effect.

Toekomstbestendige oplossing

Gebruikers van gebouwen moeten zo min mogelijk hinder ondervinden van onderhoudswerkzaamheden of calamiteiten. Dit geldt in het algemeen maar zeker in ziekenhuizen. Organisaties moeten dus snel en adequaat problemen kunnen detecteren en de juiste en gevalideerde informatie vinden zodat die problemen snel kunnen worden opgelost. Ook dat draagt bij aan een prettige leef- en werkomgeving van gebouwen. Laat dit nou precies de opgave zijn waarin de samenwerking tussen de getoonde applicaties zorgt voor een toekomstbestendige oplossing.

De opname van de sessie staat online en is te vinden via deze link. Meer informatie? Neem contact op met Ed den Boer.

Bron: BIMlink


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.