Vijf technologische trends voor de bouw in 2024

Nieuws 06-02-2024 om 12:57 - Nieuws


Vijf technologische trends voor de bouw in 2024


Chief Product en Strategy Officer Eduardo Lazzarotto van ALLPLAN voorziet vijf technologische trends die in 2024 aanzienlijke impact gaan hebben op de bouw. In een interview met PBC Today schetst hij een overzicht.

De opkomst van generatieve AI zal volgens Lazzarotto de sector ingrijpend veranderen. “AI kan grote datastromen verwerken, stroomlijnt contentcreatie en biedt nieuwe inzichten. Het biedt betere designoptimalisering, vermindert fouten en zorgt voor beter besluitvorming.”

Lazzarotto ziet IoT-sensors als tweede doorslaggevende trend voor de bouw en gebouwbeheer. “Ze bieden realtime data die helpt bij het nemen van beslissingen, het bouwproces optimaliseert en efficiënt bouwbeheer garandeert. Ze zorgen voor meer efficiëntie, duurzaamheid snellere responstijd tijdens verschillende fases in het bouwproces.”

Digital twins

Digital twins en de metaverse vormen een derde grote trend, aldus Lazzarotto. “Digital twins zijn exacte virtuele replica’s van fysieke structuren, die betere samenwerking en preciezere simulaties bieden. Integratie van digital twins in de metaverse zorgt ervoor dat betrokken partijen samen kunnen ontwerpen en plannen, zonder geografische barrières.”

Robots en 3D-printen worden door PBC Today ook genoemd als vooruitstrevende innovaties voor de bouwsector. “Ze staan aan de frontlinie van innovatie”, zegt Lazzarotto. “Ze bieden precisie, efficiëntie en kostenvermindering. Ze transformeren methodes voor prefab, productieprocessen en kunnen zelfs taken uitvoeren die traditioneel door mensen worden gedaan. Ze bieden nieuwe mogelijkheden voor ontwerp, bouw en bouwbeheer.”

Ook duurzaamheid blijft een grote trend. Lazzarotto ziet digitale tools als een onmisbaar onderdeel bij het stimuleren van duurzaamheid. “Ze optimaliseren energieverbruik, reguleren de klimaatbeheersing op een efficiënte manier, en minimaliseren verspilling tijdens de bouw. De exacte planning en het optimale gebruik van middelen die erdoor mogelijk worden zorgt uiteindelijk ook voor meer duurzaamheid.”

Bron: PBC Today


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.