VORM gebruikt OpenSpace voor versnelling betaalbare woningen

Nieuws 17-01-2023 om 10:25 - Aannemers en bouwbedrijven - Innovatie en duurzaamheid


VORM gebruikt OpenSpace voor versnelling betaalbare woningen


Techbedrijf OpenSpace en vastgoedontwikkelaar VORM 2050 werken samen aan het versnellen van de bouw van betaalbare woningen. De techniek van OpenSpace wordt de komende drie jaar gebruikt na een succesvolle pilot op project Fibonacci in Amsterdam.

Met OpenSpace wordt de voortgang van een bouwproject in 360 graden vastgelegd en gevolgd, waarmee bouwplaatsen op afstand kunnen worden gevolgd en aangestuurd. Hiermee heeft de bouw essentiële voortgangsinformatie die continu voorziet in goedkoper, sneller en beter bouwen.

Dit sluit naar eigen zeggen naadloos aan op de missie van VORM 2050: 20 procent goedkoper en 50 procent sneller bouwen. OpenSpace maakt met zijn specialistische tools voor bouwbedrijven en projectontwikkelaars minder vervoersbewegingen mogelijk, door op afstand data te analyseren, notities te delen, informatie op te vragen en rapporten te genereren waarmee ieder bouwproject continu kan worden gemonitord op performance. John de Geus van VORM 2050 is enthousiast: “We kunnen de realiteit nu ieder moment vergelijken met ons BIM-model, wat ons contractstuk moet worden. Zo kunnen we beoordelen of er volgens contract gebouwd wordt en op elk moment zien of de kwaliteit en veiligheid in orde zijn.”

Digitaliseren bouwprocessen

De samenwerking met OpenSpace vormt volgens VORM een volgende stap in het digitaliseren van het bouwproces, om op een slimme en efficiënte wijze de bouwplaats vast te leggen en de werkzaamheden op afstand te volgen. Met OpenSpace kan dat snel en eenvoudig, door met een standaard camera op de helm over de bouwplaats te bewegen. De camera legt in 360 graden de beelden vast en het OpenSpace-platform koppelt deze automatisch met de plattegrond en het BIM-model.

Eventuele bouwfouten – en daarmee faalkosten – zijn eerder in beeld en kunnen sneller worden opgelost of voorkomen. Ook op indirecte kosten, zoals vervoer, wordt bespaard. Een bezoek aan de bouwplaats is niet meer altijd noodzakelijk om te reageren op situaties die niet in lijn liggen met de verwachtingen. Het bouwproces verloopt hierdoor aanzienlijk efficiënter en effectiever door betere communicatie.

Sander Lijbers van OpenSpace: “VORM 2050 is in mijn ogen een schoolvoorbeeld van een innovatieve bouwende projectontwikkelaar die slimmer, beter, efficiënter en goedkoper wil bouwen, maar altijd met oog voor de hoogst mogelijke kwaliteit. OpenSpace brengt een nieuw niveau van transparantie naar de bouw en draagt met haar efficiënte en simpel te gebruiken Reality Capture technologie bij aan de doelstellingen van VORM 2050.”

Bron: VORM

Beeld: John de Geus (VORM) en Sander Lijbers (OpenSpace) voor project Fibonacci


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.