VSB komt met BIM-afsprakendocument voor tijdelijke hulpconstructies

Nieuws 28-08-2023 om 17:20 - Aannemers en bouwbedrijven - ICT-dienstverleners - Standaardisatie en normering


VSB komt met BIM-afsprakendocument voor tijdelijke hulpconstructies


De vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingsbedrijven (VSB) heeft een BIM afsprakendocument opgesteld voor tijdelijke hulpconstructies in bouwprojecten. Volgens de VSB zijn steeds meer bouwkundige en installatietechnische aannemers vertrouwd met het uitwisselen van data via BIM bij vaste bouwelementen, maar gebruiken projectpartners BIM nauwelijks bij ontwerp en montage van bijvoorbeeld steigers, stempels of schoorconstructies.

Volgens woordvoerder John van Asten van de VSB voorziet een BIM momenteel onvoldoende in alle relevante data omtrent tijdelijke hulpconstructies tijdens het bouwproces. Belangrijke bouwdata wordt nu meestal op ad-hoc basis uitgewisseld, wat volgens Van Asten veel tijdsverspilling, risico op miscommunicatie en faalkosten met zich meebrengt.

ILS Tijdelijke Hulpconstructies

De VSB heeft ook het ILS Tijdelijke Hulpconstructies opgesteld, met als doel verspillende taken en faalkosten uit te bannen. Dit gestandaardiseerde model helpt de bouwprojectpartners naar eigen zeggen om op een eenduidige en transparante manier informatie uit te wisselen, en diende als basis voor het BIM Afsprakendocument.

Van Asten: “Helaas werken nog niet veel aannemers en toeleveranciers van tijdelijke hulpconstructies volgens die ILS-standaard. Het is namelijk niet verplicht, maar steeds meer hoofdaannemers vereisen het inmiddels wel. Daarom voorzien wij met deze ILS-standaard en BIM afsprakendocument in een behoefte.”

Basisfundament

Van Asten hoopt dat steeds meer ketenpartners in de bouw gebruik gaan maken van de ILS-standaard en het BIM afsprakendocument, maar beseft dat er een lange weg te gaan is. “We beschouwen beide documenten als een basisfundament voor verdere digitale informatie-uitwisseling over de inzet van tijdelijke hulpconstructies, zodat de betrokken projectpartners in de voorbereiding en uitvoering van de bouw precies weet waar ze aan toe zijn.”

Het BIM afsprakendocument en het ILS Tijdelijke Hulpconstructies zijn hier en hier beschikbaar.

Bron: Aannemervak.nl


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Jac. P. Thijsseweg 1G, 2408 ER Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.