Waarom multi-CAD in deze tijd zo belangrijk is

Opinie 11-09-2019 om 10:46 - BIM-adviseurs


Waarom multi-CAD in deze tijd zo belangrijk is


Eerlijk is eerlijk, wij zouden natuurlijk het liefst zien dat iedereen alleen met onze CAD-oplossing werkt. Maar de werkelijkheid is anders. Bedrijven hebben hun eigen voorkeuren en soms zijn er meerdere systemen in gebruik. Daarom is het zo belangrijk dat een PDM- en PLM-oplossing een multi-CAD interface heeft.

Het is voor bedrijven het makkelijkst als ze één en hetzelfde CAD-pakket gebruiken. Maar er kunnen meerdere redenen zijn waarom ze met combinaties werken. Zo komt het voor dat sommige 2D layouts eerst in bijvoorbeeld AutoCAD worden uitgetekend om er vervolgens in 3D met een ander CAD-pakket op voort te borduren. Wat de reden ook is, je wilt die systemen het liefst kunnen beheren in één beheersysteem, zodat je goed kunt samenwerken met je collega’s en de verschillende fases van een project naadloos in elkaar overvloeien. Tekeningen printen en ze fysiek op het bureau van een collega neerleggen gebeurt nog vaak, maar is natuurlijk verre van ideaal. Omzetten naar PDF ook niet. Een PDM-oplossing is dat wel, want de collega kan er vanuit zijn eigen CAD-pakket direct mee aan de slag.

Flow

Er schiet me een mooi voorbeeld te binnen. Een prospect waar ik laatst was houdt zich bezig met plant-engineering. Ze maken er altijd eerst op 2D-basis een schematische weergave en gebruiken daar AutoCAD voor. Nu printen ze de tekeningen fysiek uit voor de volgende afdeling, die de plant in 3D uit gaat tekenen. Als ze in de 3D-tekeningen stuiten op iets dat niet mogelijk is, hebben ze een probleem. Dan moet dat op de fysieke tekeningen worden gezet, die weer teruggaan naar de persoon die het in 2D heeft getekend. De flow verdwijnt helemaal. Hopelijk gaat die prospect overstappen op een PDM-oplossing. Want daarmee krijg je in plaats van fysieke brievenlades een heel duidelijk digitaal overzicht van de voortgang van een project. Ook bedrijven die wél werken met CAD-software van één fabrikant, hebben bij een project nog altijd te maken met verschillende applicaties en soorten bestanden. Een e-mailconversatie of een Office-document, bijvoorbeeld. Wij zien met een PDM-oplossing de aangemaakte artikelen als een kapstok om documenten aan op te hangen. Dus koppelen we ook onder andere met e-mailprogramma’s of met Excel en Word. En dat doen we ook met de grote leveranciers van ERP-systemen in de maakindustrie, zoals Ridder, Isah en MKG.

Printen of paperless?

PDM heeft daarnaast het voordeel dat het printen makkelijker maakt, maar ook de trend ‘paperless office’ ondersteunt. Als je er tekeningen van meerdere pakketten mee beheert, dan bieden wij de mogelijkheid om die in één keer uit te draaien. Als je een project hebt met pakweg honderd tekeningen in verschillende pakketten, dan is het vreselijk tijdrovend om die allemaal apart uit te printen. We maken geregeld mee dat een werknemer daar een middag mee kwijt is. Wij maken dat met één druk op de knop mogelijk. Bedrijven die dat printen niet zien zitten en een paperless office nastreven kunnen er met PDM ook voor kiezen om schermen in de werkplaats op te hangen waar monteurs hun tekeningen digitaal op kunnen zoeken. Dat zien we steeds vaker gebeuren. Want tijden veranderen en de technologie stelt ons in staat om steeds efficiënter samen te werken. Ga daar als bedrijf in mee!


ISD Benelux

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Christian Everhardus

Adres:
Het Zuiderkruis 33, 5215 MV Den Bosch, Nederland

Telefoon:
073 615 38 88

Over ISD Benelux:
ISD Benelux is een van de belangrijkste producenten op het gebied van CAD software en PDM/PLM. Onze softwareoplossingen HiCAD en HELiOS vormen het ideale platform voor de optimalisatie van uw engineeringprocessen. Daarnaast heeft onze software een geïntegreerde BIM-oplossing voor 3D-gegevensuitwisseling en Concurrent-Engineering.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.