‘Water Factory’ Center Parcs volledig gemodelleerd in Tekla Structures

Nieuws 02-08-2022 om 11:38 - BIM-cloudplatforms


‘Water Factory’ Center Parcs volledig gemodelleerd in Tekla Structures


Van Egdom Recreatietechniek bouwt al ruim vijftig jaar waterattracties op maat voor alle leeftijden. Afgelopen jaar ontwierp en produceerde het bedrijf een Waterplayhouse, genaamd ‘Water Factory’, als onderdeel van de volledig vernieuwde Aqua Mundo van Center Parcs De Huttenheugte. Een project met vele uitdagingen, waaronder de hoge tijdsdruk, werken met veel verschillende partijen, een beperkte ruimte en het gedeeltelijk hergebruiken van het bestaande zwembad. Reden genoeg om met dit project deel te nemen aan de Construsoft BIM Awards van 2022, waar alle Tekla Structures-gebruikers aan mee kunnen doen.

Snel en nauwkeurig modelleren met Tekla Structures

De ‘Water Factory’ is een speelstructuur voor kinderen, bestaande uit meerdere interactieve waterspray elementen, twee waterglijbanen en een grote kantelemmer die om de paar minuten een grote splash water geeft. Voor het snel en nauwkeurig modelleren en tekenen van deze constructie, heeft Van Egdom Recreatietechniek in Tekla Structures een bibliotheek gebouwd met standaard elementen. Door middel van zelf geprogrammeerde gebruikerscomponenten zijn de verschillende onderdelen automatisch aan elkaar gekoppeld. De elementen zijn dynamisch gemaakt, waardoor de Tekla Structures-modellen met simpele aan-/uitschakelaars en parameters tot in detail opgebouwd konden worden.

Werken met point clouds

Om een goede passing van het bouwwerk in de bestaande situatie te verzekeren, is er gebruikgemaakt van metingen middels point clouds, ofwel 3D-puntenwolken. Een point cloud bestaat uit miljoenen X-,Y- en Z-coördinaten die gezamenlijk een 3D-weergave van een gebouw, in dit geval een zwembad, weergeven. Deze gegevens zijn in Tekla Structures ingelezen en behulpzaam geweest bij het modelleren van de gehele speelstructuur. Vervolgens is het 3D-model uit Tekla Structures ingeladen in het bouwkundige 3D-model om zo het toestel op de meest gunstige positie te plaatsen en te verzekeren dat er geen conflicten zijn met het huidige gebouw en de overige installaties.

Uiteindelijke resultaat

Het is een prachtige speelstructuur geworden die voldoet aan de laatste normen en wetgeving en niet onbelangrijk: het zorgt voor heel veel blije kinderen. Ook Maikel Jagroep, één van de juryleden van de Construsoft BIM Awards, is enthousiast: “Ik vind de constructie van de speelstructuur erg boeiend. Er is gebruikgemaakt van bijzondere en mooie vormen. Hierbij is alles mooi tot in detail gemodelleerd in Tekla Structures. Een interessant project!”

Demo of contact

Benieuwd naar de mogelijkheden van Tekla Structures voor uw organisatie? We kijken graag samen met u naar de gewenste groeimogelijkheden en tonen hoe de software daarbij aansluit. Neem contact op!


Construsoft

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Jos Obbink

Adres:
Hengelder 16, 6902 PA Zevenaar, Nederland

Telefoon:
0316 20 00 00

Over Construsoft:
Construsoft levert software voor Building Information Modeling (BIM) aan bedrijven in de bouw, infrastructuur en energie-industrie in meer dan 30 landen in Europa en Zuid-Amerika. Als leverancier en ontwikkelaar van BIM-software zijn we uitgegroeid tot marktleider in de staalbouw en hard op weg om ook de marktleider in andere branches te worden. Inmiddels zijn meer dan duizenden projecten wereldwijd uitgevoerd met Trimble BIM-software, waar onder Tekla en Vico Office. De fases waarin software is toegepast, zijn: ontwerp, begroten, calculeren, planning, voorcalculatie, constructief, staal-, beton- en HSB-detaillering, fabricage, montageplanning, uitvoering (ook LEAN).

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.