Webinar ‘Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering’

Event 22-11-2021 om 16:04 - Aannemers en bouwbedrijven - Architectenbureaus - Innovatie en duurzaamheid


Webinar ‘Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering’


Eisma Bouwmedia houdt samen met VBI op dinsdag 30 november het gratis webinar ‘Samenwerking: de nieuwe standaard bij industrialisering’. Het webinar is vanaf 11.00 uur live te bekijken.

De bouwsector kan volgens de organisatoren een enorme innovatieslag maken door projecten seriematiger aan te pakken en projectoverstijgend samen te werken. Met samenwerking en opschaling kom je verder. Door deze manier van samenwerken, kunnen de faalkosten in de bouwsector flink omlaag. Bovendien opent dit mogelijkheden voor innovatie en cocreatie, omdat ontwikkelkosten over meerdere projecten én meerdere samenwerkingspartners kunnen worden verdeeld.

Tijd voor verandering

De huidige bouwtraditie lijkt hier echter niet op ingericht. Het is daarom tijd voor verandering. Om een soepele samenwerking te stroomlijnen ontwikkelde VBI De Nieuwe Blauwdruk voor Grondgebonden Woningen. De variatie in plattegronden van Nederlandse nieuwbouwwoningen is gering; indelingen lijken vaak sterk op elkaar. Toch zijn de verschillen groot genoeg om nog enorme efficiencyslagen te kunnen maken. Standaardisatie van de lay-out met prefab vloeren helpt om in korte tijd veel nieuwe woningen te realiseren.

Peter Musters van VBI

Peter Musters, adviseur bouwconcepten VBI, verduidelijkt:  “De opgave die bouwend Nederland heeft, is helder. Meer woningen bouwen dan we eigenlijk aankunnen. Een tekort aan handjes maar ook aan engineering.  Hoe kun je processen verbeteren en versnellen? Dat vraagt om een kritische blik op je bouwconcept. In de Nieuwe Blauwdruk staat de standaardisatie van het vloerconcept in de woning centraal. We reiken standaardopties voor het trappengat, de badkamer en de schachtposities aan. Hierdoor ontstaat een industrieel opschaalbaar prefab nieuwbouwconcept. Dat kan dienen als onderlegger  voor de vele woningconcepten van verschillende aanbieders en bouwbedrijven Tijdens dit webinar ga ik uitgebreid in op de voordelen die samenwerking biedt.”

Evert-Jan Lensom van BDC Architecten

Daarnaast geeft Evert-Jan Lemson zijn visie op samenwerking vanuit het oogpunt van de architect. Hij is werkzaam bij BDC Architecten. “De relatief kleine markt in Nederland vraagt om gezamenlijk optrekken in de bouwindustrie. Dus niet elke aannemer zijn eigen woningfabriek. Dat wordt volgens ons niet rendabel of niet flexibel genoeg. Kijk naar de ICT en durf te delen met opensource-producten. Dan komen wij ook een keer van de woningnood af.”

Rob Jans van KlokGroep

Rob Jans, directeur bouwconcepten KlokGroep, zit al in een vroeg stadium aan tafel met adviseurs, co-makers en collega’s om projecten te bedenken en die plannen te implementeren. Waar steeds meer aannemers ervoor kiezen om hun eigen fabriek neer te zetten om hun eigen conceptwoningen te vervaardigen, bewandelt KlokGroep een ander pad. “KlokGroep is een ontwikkelende bouwer. Je zou dan in een keer producent worden. Dat is een heel ander speelveld. Daarnaast hebben we de schaalgrootte niet. Dat zou betekenen dat we de ontwikkelingen moeten sturen op het product dat uit de fabriek komt. Wij kijken liever welk product er per locatie nodig is. Dan gaan we vanuit de samenwerking partijen zoeken die ons kunnen ondersteunen met de opgave. Tijdens het webinar geef ik handvatten om tot een succesvolle samenwerking te komen.”

Aanmelden

Aanmelden voor dit gratis webinar op dinsdag 30 november om 11.00 uur kan via onderstaande link.

Bron: Eisma Bouwmedia


Redactie

Type:
Bedrijf

Contactpersoon:
Redactie Het Nationaal BIM Platform

Adres:
Flemingweg 8, 2408 AV Alphen aan den Rijn, Nederland

Telefoon:
088 776 34 44

E-mail:
Openen

Over Redactie:
Het Nationaal BIM Platform is de community voor iedereen met interesse in het nieuwe bouwen, Bouwwerk Informatie Modellen (BIM), 3D-bouwen en innovaties in de bouw. We informeren over trends en bedrijven in de bouwsector en verbinden BIM-specialisten en bedrijven met elkaar.

Lees meer

Reacties

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.